Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství se konal ve dnech 8.-10.6.2012

Celu atmosféru festivalu nádherně vystihl, profesionálně zaznamenal a zpracoval nadějný kameraman Tomáš Štastný se svým otcem.
Toto promovideo stojí skutečně za shlédnutí:

Ředitel festivalu Petr Semelka nám poslal fotografie a svůj článek o VI. Mezinárodním folklorním festivalu Tolštejnského panství.

Zde nabízíme fotografie v samostatné fotogalerii.   Následuje článek Petra Semelky:

„Vydařený festival“

Ve dnech 8. – 10. června 2012 uspořádal krásnolipský FS Lužičan s partnery MAS Šluknovsko a Folklorním sdružením ČR šestý Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství. Záštitu převzal senátor Jaroslav Sykáček a hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, patronem festivalu se stal opět náš přední sexuolog Radim Uzel. Akci jsme, za finanční podpory Ústeckého kraje a Svazku obcí Tolštejn, pořádali ve 4 městech Šluknovska – Krásné Lípě, Doubicích, Šluknově a Varnsdorfu. Díky firmám ABX, Plaston group, Diosna a Petobaking jsme mohli pozvat soubory Trenčan z Trenčína, Soláň z Rožnova pod Radhošťem, Jagár z Havířova, Baldrián z Pardubic, Mateník z Prahy a Jizeru z Liberce.

A jaký byl průběh?

Po ubytování souborů u našich tradičních partnerů hotelu Beseda, penzionu České Švýcarsko, OPS ČŠ a Šedivých vše vypuklo. V Doubicích se v pořadu „Valaši v hospodě“ představil v areálu restaurace Stará hospoda Soláň. Bohužel se tento pořad opozdil z důvodu poruchy jejich autobusu, ale vše nakonec dobře dopadlo. Ve Šluknově se na zámecké půdě Šluknovského zámku předvedl v pořadu „Čardášové tance“ slovenský soubor Trenčan. O úspěchu pořadu hovoří aplaus stojících diváků. V Krásné Lípě pak místní soubory Lužičan, Dykyta a Křiničánek po slavnostním zahájení VI. MFF TP v pořadu „25 let folklórování v Lípě“ předvedli v plné kráse české tance a písně. Poté zde pokračovala v pořadu „Besedování s Jagárem“ cimbálovka Jagár. Jejich doslova ohnivá hra všechny naprosto uchvátila a pro pořadatele byl téměř nadlidský úkol program o půlnoci ukončit.

V sobotu se všichni přesunuli do Varnsdorfu do areálu Střelnice, nového centra MAS Šluknovsko. Ráno se zaplnily stánky řemeslníky v rámci Staročeského jarmarku, jehož součástí bylo také „Jahodobraní“, při kterém se prodávaly nejrůznější výrobky z jahod včetně speciálního jahodového piva z varnsdorfského pivovaru Kocour. Ten byl také jedním ze sponzorů festivalu. V soutěži o jahodový výrobek zvítězila svým nádherným marcipánovým hrnkem v podobě jahody paní Anna Chudobová z Krásné Lípy. Celé dopoledne zpříjemňovaly atmosféru prostorové zkoušky folklorních souborů. Po obědě vyrazil „Krojovaný průvod“ ulicemi Varnsdorfu do areálu Střelnice. Zde se poté uskutečnil hlavní pořad festivalu „Galaprogram VI. MFF TP ke dni MAS“, věnovaný právě zahájení provozu Střelnice Místní akční skupinou Šluknovsko. Celý program moderoval starosta Varnsdorfu pan Martin Louka, který svým projevem vytvořil úžasnou atmosféru. Jednotlivá vystoupení folklorních souborů byla naprosto skvělá. Ani desetiminutová dešťová přeháňka diváky nevyhnala a pořad se prostě vydařil.

Další dění se přesunulo zpět do Krásné Lípy. S podporou bankovního ústavu Sparkasse jsme si vychutnali v místním kulturním domě koncert velmi zajímavé moravské formace Medicimbál. Ta představila podobu současné rockové tvorby na motivy lidových písní. Po této tzv. „třešničce na dortu“ následoval pořad „Hudci bez hranic“ za účasti souborových muzik do ranních hodin. V tomto pořadu spojilo síly všech asi 180 účinkujících, které jsme díly Lužičanu na krásnolipský festival zajistili. Je jasné že ukončení takového programu opět nebylo jednoduché.

Neděli jsme zahájili v Krásné Lípě mší svatou v kostele Sv. Máří Magdaleny. Její součástí byl křest nejmladšího „FOSáčka“. Kostel zaplnily souboráci v krojích a za doprovodu cimbálové muziky Soláň se tento významný akt uskutečnil. Nádherně dojemné bylo i zpívání a hraní před kostelem díky souborům Mateník, Trenčan, Soláň a Lužičan. Podařilo se tak nádherně vygradovat celý festival. Závěrečné „Loučení s festivalem“ byla jednoduše srdeční záležitost a věříme, že všem zúčastněným zůstal nádherný zážitek na tento třídenní maraton.

Celu atmosféru festivalu nádherně vystihl, profesionálně zaznamenal a zpracoval nadějný kameraman Tomáš Štastný se svým otcem. Toto promovideo stojí skutečně za shlédnutí. Najdete ho na: http://www.youtube.com/watch?v=Tw1g_BGUPjQ

Mou milou povinností je poděkovat všem partnerům, sponzorům, organizátorům, účinkujícím, divákům a všem ostatním, za skvěle odvedenou práci.

Petr Semelka – ředitel festivalu